неділя, 18 вересня 2016 р.

Скільки разів можна кип'ятити воду?

З кранів витікає рідина, голосно називається водою. Але, навіть не зважаючи на її сумнівну чистоту, добре зіпсовану хворим середовищем, якщо згадати по яким іржавим і старим комунікаціям вона протікає, перш ніж потрапити в стакан, то рука навряд чи підніметься донести його до рота. І правильно! Довірливо пити те, чим пригощають нас комунальні служби, таки необачно.
У голосно званої «питній» рідині міститься половина таблиці Менделєєва – хлор, солі важких металів, а також часточки бруду, бактерії, віруси і навіть збудники паразитарних захворювань. Тому, воду перед вживанням необхідно очистити
(наприклад, за допомогою побутових фільтрів), а ще краще очистити і прокип’ятити (не звертаючи уваги на народне переконання, що не можна кип’ятити воду два рази). Чому? Давайте розберемося.

Що відбувається з водою під час кип’ятіння?

Молекула води складається з трьох атомів – один з них Оксиген, ще два – Гідрогени. Кипіння супроводжується утворенням пара, при якому вивільняються молекули кисню. І складається з  трьох фаз:
·             поява на поверхні води маленьких груп бульбашок (цікаво, що характерний, всім відомий звук першої стадії кипіння, китайці – великі любителі чайних церемоній, поетично називають «шум вітру в соснах»),
·             легке помутніння, а потім «побіління» води,
·             нуртування великими бульбашками, інтенсивне розбризкування.
При кип’ятінні на дно чайника (або іншого посуду) осідають частинки бруду, солі перетворюються в осад (утворюючи білий накип), разом з парою зникають вільний хлор і шкідливі легколеткі компоненти. У процесі кип’ятіння знищуються мікроби, віруси і хвороботворні збудники.

Що відбувається з водою при повторному кип’ятінні?

Є стійка думка, що воду вдруге кип’ятити не можна. Виникає питання: чому не можна кип’ятити воду двічі? Народна поголоска приписує рідині, яку прокип’ятили вдруге, властивості важкої води (навряд чи при цьому добре розуміючи, про що йде мова). Обивателі лякають один одного «мертвою водою», шкідливо позначається на здоров’ї, яка утворюється, на їх думку, в процесі повторного кипіння.
Довідка:
·             важка  вода має таку ж хімічну формулу, як і звичайна, з однією відмінністю – замість атомів легкого водню (протію) вона містить атоми водню важкого (дейтерію). І виглядає важка вода звичайно – прозора рідина без смаку і запаху.
·             молекули важкої води, в 1932 році відкрив Гарольдом Юрі.
·             собаки, миші, щури та інші ссавці мруть при заміщенні в тканинах більше 25% легкого водню на важкий. Звірятка гинуть приблизно через тиждень постійного споживання такої води.
·             людина (теоретично) може випити без шкоди здоров’ю дві склянки важкої води – дейтерій через кілька днів буде повністю виведений організмом.
Очевидно, що боятися нічого. І частка логіки в народних твердженнях, безсумнівно, присутня – адже разом з парою з рідини випаровуються легкі молекули водню, а більш важкі, випадаючи в осад, підвищують вміст дейтерію.
Але! Академік І.В. Петрянов-Соколов, підрахував якось, скільки води повинно випаруватися, щоб в осад випало небезпечна для здоров’я кількість дейтерію. Виявилося, що для отримання 1 літра важкої води потрібно випарувати 2,1 * 1030 тонн звичайної води, (це в 300 млн разів перевищує масу Землі!).
Так що і другий, і третій раз воду можна безбоязно кип’ятити. Тільки чи потрібно це? Бактерії та віруси вже вбиті, а для отримання окропу, достатньо довести рідину до стану «побіління» – другої фази процесу кип’ятіння.
І важливо стежити за ємністю, в якій ви кип’ятіть воду – накип потрібно негайно чистити (лимоном, оцтом – практичних і перевірених способів боротьби з накипом безліч).
У підсумку саме речовини, що скупчуються на стінках вашого чайника, що переходять у рідину, їх термічний розклад впливає на властивості води, а зовсім не те, скільки разів ви її прокип’ятили.

Немає коментарів:

Дописати коментар