понеділок, 4 грудня 2017 р.

Чи знаєте ви...

     
    Якщо відкрити пакетик з чіпсами, то виявляється, що в ньому в основному повітря і всього кілька чіпсів. Невже виробники настільки жадібні, що упаковують повітря? 
      Пакети з чіпсами заповнюють повітрям з багатьох причин. Повітря складається головним чином з азоту і процес заповнення пакета повітрям називається - впорскування азоту. Цей метод консервування харчових продуктів, який, як правило, використовуються для таких продуктів як горіхи, кава в зернах, крекери, рисові коржі, і чіпси. Але це не те повітря, яким ми зазвичай дихаємо, так як в пакеті кисню немає. 
       Чому не кисень? 


Тому що, коли оброблені харчові продукти вступають в контакт з киснем, вони починають псуватися. Продукти втрачають колір, а масло стає прогірклим. Кисень з пакета видаляють за допомогою вакуумного пристрою, і це збільшує термін придатності чіпсів. 


       Вакуумуванння добре підходить для твердих і жорстких продуктів, як в'ялена яловичина (хоча це і не завжди рекомендується, оскільки це деформує пакет) і не підходить для тендітних продуктів, таких як крекери і чіпси. Ці продукти повинні бути захищені від ломки під час доставки. Споживачі не люблять купувати розкришені крекери. Тому стійкі пакети заповнюють азотом, і він служить подушкою, захищаючи чіпси і крекери. 
         Азот для заповнення стійких пакетів був обраний з багатьох причин. На відміну від кисню, азот не вступає в реакцію з харчовими продуктами. Завдяки цьому його властивості продукти залишаються свіжими довгий час, зберігаючи смак, аромат і текстуру. Проблеми виникають, коли пакет відкривається. Як тільки пакет відкритий, азот звільняється, і продукти більше не захищені. Найкращий вихід - вжити вміст пакета, як тільки його відкрили. 

Немає коментарів:

Дописати коментар